A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

СКАЗ. ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ТА ЯК УБЕРЕГТИСЬ!!!

Дата: 12.02.2021 13:45
Кількість переглядів: 562

Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. У медичній літературі інших країн хвороба відома як рабієс (у тварин) і гідрофобія (у людей).

Причини сказу і шляхи передавання інфекції

       Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через: укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

     У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

     Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

     Доведена можливість аерогенно-контактного зараження (у лабораторних умовах, під час відвідування печер, населених кажанами), коли вірус пасивно потрапляє через кон’юнктиву, слизову ротоглотки.

Симптоми сказу у людини

      У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1-3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів: місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом), кількості й активності вірусу, що потрапив у рану, віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

     Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

    Є дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ.

    Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за кілька днів у результаті зупинки роботи серця, дихання.

     На паралітичний сказ припадає близько 30% усіх випадків захворювання у людей. Ця форма сказу триває довше за попередню із легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома, і настає смерть.

Симптоми сказу у тварин

   Залежать від стадії захворювання. Виділяють 3 стадії появи симптомів у тварин: початкова стадія (триває до п’яти днів) - тварини гризуть місце укусу, ласкаві, примхливі, насторожені одночасно, мають слабкий апетит, їдять неїстівне, слинотеча, блювота; збуджена стадія (2–3 дні)- агресивність, збудженість, тварини намагаються утекти, гризуть землю, їдять неїстівне, конвульсії, блювота, параліч, косоокість; паралітична стадія (2–4 дні) – характеризується виснаженням, повним паралічем та смертю.

Лікування сказу

     У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

     Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Профілактика сказу

      Для профілактики сказу необхідно проводити щорічне щеплення домашніх улюбленців і свійських тварин. Діяти обережно рекомендовано мисливцям на полюванні – шкіру забитих тварин потрібно здирати в захисних рукавицях.

    Певних правил треба дотримуватись і при поводженні з безпритульними тваринами – не дозволяти дітям їх годувати або бавитись з ними, дорослим, окрім цього, не намагатись надавати невідомим тваринам допомогу, лікувати хворих тварин. Якщо напад твариною все-таки відбувся – не можна убивати тварину чи виганяти, або завозити в іншу місцевість – від цього залежить тривалість курсу щеплень. Тварину, по можливості, слід ізолювати для того, щоб спеціалісти ветеринарної медицини могли встановити спостереження за її станом здоров’я впродовж 10 або більше днів.

   Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина як найшвидше отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини.

 

Перша медична допомога після укусу

      Якщо вас укусила чи обслинила тварина (особливо дика чи безпритульна) негайно зверніться до лікаря! Якщо тварина домашня, попросіть власника надати документи, що підтверджують її щеплення. Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус.

     Після цього неодмінно зверніться по медичну допомогу.

 

Шановні жителі Новоукраїнського району!

     Держпродспоживслужба повідомляє власників домашніх тварин – собак, котів, свійських тварин, що відповідно до ст. 37 «Обов’язки осіб, які утримують тварин чи беруть участь у їх обігу» Закону України «Про ветеринарну медицину» повинні проводити щеплення домашніх тварин проти сказу. В разі надходжень повідомлень про покуси людей домашніми тваринами, у яких відсутнє щеплення проти сказу буде застосоване адміністративне покарання відповідно до КУпАП ст. 107 «Порушення правил щодо карантину тварин та інших ветеринарно-санітарних вимог», що тягне накладання штрафу на громадян від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Звернутись для проведення щеплень необхідно до дільничних лікарень на вашій території, щеплення проводяться безкоштовно.

   

Новоукраїнський районний відділ

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь