Ганнівська громада
Кіровоградська область, Новоукраїнський район

ПТАШИНИЙ ГРИП! ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ, І ЧОМУ?

Дата: 11.02.2021 13:57
Кількість переглядів: 406

Фото без опису

Пташиний грип – це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 – це підтип вірусу гриппу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Свійські птахи (качки менш чутливі) можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними птахами чи іншими інфікованими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів та свиней.

ЧИ ХВОРІЮТЬ ЛЮДИ НА ПТАШИНИЙ ГРИП?
 

       Люди на пташиний грип як правило не хворіють. Виключенням є пташиний грипп спричинений штаммом H5N1 випадки захворювання на який серед людей реєструються з 1997 року. Як правило це спорадичні, поодинокі випадки захворювання, оскільки сприйнятливість людей до цього штамму вірусу гриппу також є не високою. Зараження, здебільшого, відбувається за прямого контакту з інфікованими птахами під час догляду за ними, розробці їх тушок, збиранні та упаковуванні яєць. Значно рідше інфікування відбувається аліментарним шляхом при вживанні сирих чи не достатньо просмажених яєць. Останнім часом з’явилися повідомлення про можливість передачі вірусу гриппу H5N1 від птахів до людини повітряно-крапельним шляхом. Наразі немає доведених фактів передачі пташиного гриппу від людини до людини. Однак занепокоєння викликає те, що внаслідок мутацій та обміну генетичним матеріалом з вірусами гриппу людини, віруси пташиного гриппу можуть набути нових властивостей і передаватися від людини до людини, зокрема і повітряно-краплинним шляхом.

СИМПТОМИ ПТАШИНОГО ГРИПУ У СВІЙСЬКОЇ ПТИЦІ

Клінічні ознаки гриппу птиці є мінливими і залежать від вірулентності вірусу, виду, віку, статі птиці, супутніх хвороб, навколишнього середовища тощо. Інфекція серед свійської птиці може бути неочевидною (безсимптомною) або викликати зменшення яйценесення та захворювання системи дихання, а також протікати у миттєвій формі, викликаючи швидку загибель птиці від системного ураження без будь-яких завчасних симптомів (високопатогенний пташиний грип).

СИМПТОМИ ПТАШИНОГО ГРИПУ У ЛЮДИНИ

Однозначних ознак захворювання людини саме на пташиний грипп немає. Це може спершу виглядати як звичайний грип; іноді починається з кашлю, потім людина починає задихатися, відмічається біль у м’язах, починається гарячка. Приблизно в половині випадків пташиний грип у людини стається в формі шлункового грипу, з болем у животі, блювотою й розладом роботи шлунку. У разі смерті вона настає здебільшого внаслідок відмови легенів; у приблизно 20 відсотків хворих – відвідмови нирок; крім того, в приблизно половини хворих також настає ураження кісткового мозку. Найважливіше пригадати, чи мала хвора людина контакт із потенційно хворими птахами напередодні. Ознаки хвороби виникають через 3 – 7 днів після зараження.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ ГРОМАДЯНАМ ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСКИХ ГОСПОДАРСТВ!!

Щоб вберегти птицю, на час міграції диких птахів домашнюю птицю слід тримати ізольовано, у закритих приміщеннях або вольєрах, не допускати її вигул на гуртових пасовищах, ставках, річках та інших водоймищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною та синантропною птицею (горобці, ворони, голуби тощо). При виявленні трупів загиблої птиці негайно повідомляти державні установи ветеринарної медицини.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ ВЛАСНИКАМ ПТАХІВНИЧИХ ГОСПОДАРСТВ!!

Щоб не допустити занесення захворювання на територію господарства, необхідно в період міграції дикої перелітної птиці посилити ветеринарно-санітарні заходи відповідно до “Ветеринарно-санітарних правил для птахівничих господарств і вимог до їх проектування”. Корми зберігати у закритих приміщеннях (бункерах), щоб уникнути контакту його з іншою птицею.

ЩОБ ЗАПОБІГТИ ЗАХВОРЮВАННЯ НА ПТАШИНИЙ ГРИП НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ НАСТУПНИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ:

  1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.
  2. Не слід без потреби доторкатися до птиці – не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.
  3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.
  4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту – використання захисних масок.
  5. Вірус пташино гогрипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85?С – за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.
  6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді – їх необхідно варити 10 хв. Або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.
  7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.

ВАЖЛИВО ПАМ'ЯТАТИ! За появи симптоматики гострого респіраторного захворювання впродовж 5 днів з моменту перебування у місці загибелі птахів негайно зверніться до лікаря. Противірусна терапія розпочата у перші дні захворювання на пташиний грипп суттєво збільшує шанси на одужання.

 

Якщо у Вас захворіла чи загинула птиця або Ви виявили загибель дикої перелітної птиці на водоймах – НЕГАЙНО повідомляйте спеціалістів ветеринарної медицини, які обслуговують дану територію (тел. 2-11-73 - Новоукраїнська Районна державна ветеринарна лікарня)  та Новоукраїнський районний відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за телефоном +380(66)- 380-72-95.

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь